Tuesday, Jul 16th

Last update09:02:39 AM GMT

You are here: Ušteda energije Energija

Energija

Mjere za povećanje energetske učinkovitosti

Email Ispis PDF

Jednostavne mjere povećanja energetske učinkovitosti, bez dodatnih troškova, uz trenutne uštede su sljedeće:

• ugasiti grijanje ili hlađenje noću i onda kada nema nikoga kod kuće
• noću spustiti rolete i navući zavjese
• izbjegavati zaklanjanje i pokrivanje grijaćih tijela zavjesama, maskama i sl.
• vremenski optimirati grijanje i pripremu tople vode
• u sezoni grijanja smanjiti sobnu temperaturu za 1°C
• u sezoni hlađenja podesiti hlađenje na minimalno 26°C
• koristiti prirodno osvjetljenje, u što većoj mjeri
• isključiti rasvjetu u prostoriji kada nije potrebna
• perilice za rublje i posuđe uključivati samo kada su pune, najbolje noću.

Mjere za povećanje energetske učinkovitosti uz male troškove i brzi povrat investicije (do 3 godine) su:

• zabrtviti prozore i vanjska vrata
• provjeriti i popraviti okove na prozorima i vratima
• izolirati niše za radijatore i kutije za rolete
• toplinski izolirati postojeći kosi krov ili strop prema negrijanom tavanu
• reducirati gubitke topline kroz prozore ugradnjom roleta, postavom zavjesa i sl.
• ugraditi termostatske ventile na radijatore
• redovito servisirati i podešavati sustav grijanja i hlađenja
• ugraditi automatsku kontrolu i nadzor energetike kuće
• ugraditi štedne žarulje u rasvjetna tijela
• zamijeniti trošila energetski efikasnijima - energetske klase A.

Mjere za povećanje energetske učinkovitosti uz nešto veće troškove i duže razdoblje povrata investicije (više od 3 godine) su sljedeće:

• zamijeniti prozore i vanjska vrata toplinski kvalitetnijim prozorima (preporuka U prozora 1,1-1,8 W/m2K)
• toplinski izolirati cijelu vanjsku ovojnicu kuće, dakle zidove, podove, krov te plohe prema negrijanim prostorima
• izgraditi vjetrobran na ulazu u kuću
• sanirati i obnoviti dimnjak
• izolirati cijevi za toplu vodu i spremnik
• analizirati sustav grijanja i hlađenja u kući i po potrebi ga zamijeniti energetski učinkovitijim sustavom te ga kombinirati s obnovljivim izvorima energije.

Ove mjere najbolje je izvoditi istovremeno s nužnim mjerama rekonstrukcije. Kod gradnje novih zgrada jako je važno već u procesu idejnog projekta predvidjeti
mjere energetske učinkovitosti i mogućnosti racionalnog korištenja energije.

Većina savjeta je dodatno razrađena i opisana u Centru znanja - Tipske mjere za povećanje energetske efikasnosti vašeg doma koje možete pronaći na web stranici www.energetska-efikasnost.undp.hr.

Izvor - Priručnik za energetske savjetnike, nakladnik UNDP Hrvatska, 2008.

Sustavi za prihvat i zaštitu od sunca

Email Ispis PDF
Rolete, žaluzine, roloKod analize energetskih svojstava prozorskih okvira i stakla, važno je naglasiti da energetska efikasnost ne ovisi samo o postizanju što nižeg koeficijenta prolaza topline kod prozora. U suvremenoj arhitekturi  puno pažnje se posvećuje prihvatu sunca i zaštiti od pretjeranog osunčanja, jer se i pasivni oblici topline moraju regulirati i optimizirati u zadovoljavajuću cjelinu.

Pooštrenjem propisa vezanih uz toplinsku zaštitu i uštedu energije, osim toplinske izolacije vanjske opne zgrade važnu ulogu u optimiranju energetski efikasne i pasivne kuće preuzimaju i sustavi za zaštitu od pretjeranog osunčanja ljeti, tj. za zasjenjivanje.

U cilju djelotvorne zaštite od preintenzivnog osvjetljenja primjenjuju se slijedeća rješenja:

-          arhitektonska geometrija: zelenilo, trijemovi, strehe, nadstrešnice, balkoni i sl.

-          elementi vanjske zaštite od sunca: pokretni i nepokretni brisoleji, vanjske žaluzine, rolete, tende, inteligentna pročelja, suvremena ostakljenja i dr.

-          elementi unutarnje zaštite od sunca: rolete, žaluzine, roloi, zavjese

-          elementi unutar stakla za zaštitu od sunca i usmjeravanje svjetla

-          holografski elementi, reflektirajuća stakla i folije, staklo koje usmjerava svjetlo, staklene prizme i dr.

Njihova funkcija je da usmjere dnevno svjetlo tamo gdje je ono potrebno, bez pretjeranog blještanja i osunčanja. Suvremeni tzv. „daylight“ sustavi koriste optička sredstva da bi potakli refleksiju, lomljenje svjetlosnih zraka, ili za aktivni ili za pasivni prihvat svjetla. Stoljećima je dnevno svjetlo bilo jedini izvor svjetla u kućama. Unutrašnjost kuće dizajnirala se tako da svaka prostorija primi dovoljno dnevnog svjetla. Efikasni izvori umjetne rasvjete i moderna arhitektura s puno stakla dala je slobodu arhitektima. Suvremeni sistemi kontrole prolaska svjetla i upravljanja dnevnim osvjetljenjem novi su doprinos energetskoj efikasnosti i održivom razvoju. Ti sistemi se uključuju u arhitekturu u fazi najranijeg projektiranja.

 

Sistemi zaštite od sunca

FAETONT-MONT d.o.o.

Primjena načela niskoenergetske gradnje na postojećim objektima

Email Ispis PDF

U nekim slučajevima i kod gotovih projekata postoji mogućnost ''preoblikovanja'', a pogotovo dok je objekt još u fazi projekta.
U takvim slučajevima treba vidjeti da li bi i kolike bi bile promjene, kako bi se objekt prilagodio pasivnim standardima. Glavna ideja pasivne arhitekture jest korištenje sunčeve energije za grijanje kuće u zimskom periodu i sprječavanje upada sunčeva zračenja u ljetnom periodu kako bi se smanjila potreba za hlađenjem. Važno je također da kuća bude orijentirana prema jugu kako bi se maksimalno iskoristilo sunčevo zračenje, tako da prozori prema jugu budu što veći, a prozori orijentirani prema sjeveru što manji, kako bi se maksimalno smanjili gubici topline, posebice u zimskim mjesecima. Stoga se može dogoditi da je potrebno ići na izmjenu i dopunu Rješenja o uvjetima gradnje (ukoliko bi bilo potrebno/poželjno situaciono dislocirati objekt ili mijenjati vanjske gabarite).

Na postojećim objektima najčešće nije moguće bitno utjecati na neke od navedenih karakteristika, ali pojedina načela pasivne gradnje mogu se primijeniti i kod adaptacije postojećih zgrada.

 • U zimskim mjesecima treba maksimalno iskoristiti Sunčevu energiju za grijanje prostorija, dok se noću gubitak topline može smanjiti spuštanjem roleta. Stoga prozori trebaju biti barem dvostruki s izolacijskim slojem (zraka ili nekog drugog plina poput argona) te low-e premazom (premaz niske emisivnosti) koji dopušta prolaz topline prema unutra te istovremeno smanjuje njeno rasipanje prema okolini.
 • U ljetnim mjesecima se prolaz topline prema unutra regulira i roletama ili nadstrešnicama. Osim toga preporučljivo je planirati hortikulturno uređenje okućnice na način da krošnje drveća u ljetnim mjesecima stvaraju hlad i bacaju sjenu na kuću, čime se sprječava pregrijavanje kuće. Noću kad je temperatura niža potrebno je otvoriti prozore, te prirodnom cirkulacijom zraka ventilirati kuću, te je hladiti. Ukoliko ne postoji vegetacija koja bi pružala hlad, tijekom ljetnih mjeseci pametno je spustiti rolete tijekom dana kako bi se smanjilo zagrijavanje prostora i dizanje temperature i do nekoliko stupnjeva (6-8C). 
 • Izolacijom zidova s barem 10 cm toplinske izolacije postiže se manje rasipanje topline prema okolini, te smanjuje zagrijavanje zidova ljeti.
 • Značajan utjecaj na uštede toplinske energije može imati i postavljanje nadstrešnice na južnoj strani koju treba projektirati u skladu s geografskom širinom i upadnim kutevima Sunčeva svijetla. Tako bi kutevi α i β s obzirom na položaj Sunca u našim krajevima trebali biti:
Zagreb: α = 27° i β = 64°
Rijeka: α = 27° i β = 64°
Split: α = 25° i β= 62°
Dubrovnik: α = 24° i β = 61°

Odvlaživači zraka

Email Ispis PDF

Efikasni borac protiv vlage

Vlažni prostori idealna su podloga za nastajanje raznih bakterijskih mikroorganizama, gljivica i plijesni koji su vrlo štetni za ljudski organizam. Uz to, vlaga je najveći neprijatelj interijera te vlažni prostori mogu prouzročiti visoke troškove održavanja za vlasnika.

Problem vlage moguće je jednostavno otkloniti uz pomoć tvrtke Veka-ing iz Zagreba. Za bitku s vlagom najjednostavnije je u vlažnu prostoriju postaviti Mitsubishijev odvlaživač zraka kojim možete u potpunosti regulirati postotak vlažnosti. Dovoljno je odabrati željenu vrijednost i Mitsubishijev odvlaživač u kratkom roku postiže traženu vrijednost u prostorima veličine do 40 kvadrata.

Odvlaživač zraka idealan je za sušenje osjetljive odjeće s kojom ne želite riskirati oštećenje u sušilici. Mitsubishi će u samo dva sata izvući 1,5 kg vode iz 3 kg odjeće za svega 20% troška sušenja usušilici odjeće. Ugrađeni spremnici mogu zaprimiti do 3,8 litre vode, a postoji i mogućnost ugradnje odvoda vode. Kompaktne dimenzije uređaja (570x384x183 mm) i težina od svega 11 kilograma čine ga mobilnim i idealnim rješenjem za korištenje u kamp-prikolicama ili na brodovima.

Veka-ing d.o.o.

Toplinske pumpe

Email Ispis PDF
Jedan sustav za sve energetske potrebe

Visoka energetska efikasnost i svestranost u području grijanja i hlađenja glavne su odlike treće generacije Toshibine toplinske pumpe koju na hrvatskom tržištu predstavlja tvrtka Veka-ing d.o.o. iz Zagreba, vodeći distributer japanskih klimatizacijskih uređaja

Popularnost toplinskih pumpi zadnjih je godina u neprestanom rastu. Učinkoviti sustavi koji u potpunosti mogu nadomjestiti klasično grijanje (na plin, drva ili struju), hlađenje (klimatizacijski uređaji) i proizvodnju tople vode zahvaljujući visokoj energetskoj učinkovitošću izbili su u prvi plan, te se sve veći broj projektanata i investitora odlučuje na ugradnju toplinske pumpe. Jedan sustav za sve – krilatica je Toshibine toplinske pumpe Estia koja na tržištu nastupa preko tvrtke Veka-ing d.o.o. iz Zagreba. Treća generacija japanske toplinske pumpe Estia jedna je od najkvalitetnijih i najučinkovitijih pumpi koje se nude na tržištu.

Uz najviši COP (coefficient of performance), vrlo nisku razinu buke i iznimne funkcionalnosti, Estia predstavlja budućnost u grijanju i hlađenju obiteljskih stambenih prostora. Toshibina pumpa koristi zrak iz okoline i električnu energiju kako bi proizvela energiju potrebnu za kućni prostor. Takav sustav omogućuje bitno smanjenje kućnih troškova a istovremeno je blagonaklon prema vanjskom okolišu. Jedini resurs koji Toshibina toplinska pumpa koristi jest električna energija, čime je idealno rješenje za objekte koji imaju ograničene priključke energenata. Područje rada je u rasponu od -20 do 43 ⁰C, čime je idealna za korištenje u kontinentalnom i mediteranskom dijelu Hrvatske.

Toshiba već godinama isporučuje tehnologiju toplinske pumpe na najvišoj tehnološkoj razini, a posljednja generacija Estie nudi još bolji COP (4,77), četiri modela raspona snage od 8 do 16 kW te novi daljinski upravljač s dodatnim funkcijama u svrhu povećanja komfora korištenja. Također, japanska toplinska pumpa omogućuje upravljanje dvjema različitim temperaturnim zonama. Primjerice, jedna temperaturna zona odnosi se na radijatore ili ventilatorske konvektore (fan coil), a druga upravlja podnim grijanjem. Toshibinom Estiom moguće je stambeni prostor držati optimalno ugrijanog ili ohlađenog  uz bitno manje režijske troškove.

Ukratko, Estia je idealno energetsko rješenje za obiteljske objekte. Ovaj će sustav ispuniti sve potrebe, bilo da je riječi o grijanju zimi, hlađenju ljeti ili toploj vodi kroz cijelu godinu. Sustav podnog grijanja često se koristi za grijanje bazenskog prostora. Svestranost, jednostavnost i efikasnost, glavne su prednosti toplinske pumpe u odnosu na klasične sustave.

KAKO RADI TOPLINSKA PUMPA ESTIA?

PODRUČJE RADA ESTIA TOPLINSKE PUMPE

GRIJANJE: -20 ⁰C do +25 ⁰C
HLAĐENJE: +10 ⁰C do +43 ⁰C
TOPLA VODA: -20 ⁰C do +43 ⁰C

Toshibina toplinska pumpa zrak/voda koncipirana je kao split sustav, a sastoji se od jedne vanjske jedinice i Hydro boxa u unutrašnjosti. Na Hydro box se priključuju svi potrošači koji se opskrbljuju preko sustava (bojler za toplu vodu, radijatori, podno grijanje, ventilatorski konvektori).

 

1. VANJSKA JEDINICA

Jedinica dobiva toplinsku energiju iz okolnog zraka, te je preko rashladnog kruga prosljeđuje hidroboksu. Toshibin sustav koristi Super Digital Inverter vanjske jedinice, koje karakterizira najviši COP (4,77) i iznimno tih rad (42 do 51 dB) zahvaljujući kompresorima s dvostrukim rotacijskim klipom. Montaža je fleksibilna, jer spojna cijev između vanjske jedinice i Hidro boxa može biti dugačka 30 metara

 

2. HIDRO BOX JEDINICA

Hydro boxUz pomoć pločastog izmjenjivača prenosi toplinsku energiju rashladnog medija na vodu. Zagrijava vodu na 55 ⁰C, koja se koristi za podno grijanje, radijatore i ventilatorske konvektore. Hidro box je opremljen optočnom pumpom za grijanje, ekspanzijskom posudom, daljinskim upravljačem i dodatnim električnim grijačem. Uz pomoć integriranog sustava, upravlja svim ventilima, pumpama i dijelovima sustava. Također, omogućuje upravljanje postojećim sustavom za grijanje koji se može automatski aktivirati kod ekstremno niskih temperatura.

 

 

3. AKUMULATOR TOPLE VODEAkumulator tople vode

 

Izrađen od plemenitog čelika, ima integriran izmjenjivač topline  koji je savršeno prilagođen grijanju pomoću toplinskih pumpi zrak/voda. Ovaj povećani izmjenjivač topline potreban je kako bi se topla voda, koja ima temperaturu od 55 ⁰C, mogla optimalno prenijeti na potrošnu vodu. Akumulatori tople vode proizvode se u volumenu 150, 210 i 300 litara.

 

 

4. UPRAVLJANJEDaljinski upravljač

Daljinski upravljač integriran je u Hydro box jedinicu i njime se upravlja svim funkcijama toplinske pumpe (dozvoljava 10 različitih funkcija dnevno). Velik LCD zaslon pokazuje aktualne režime rada, a tjedni vremenski programator omogućuje maksimalno iskorištavanje toplinske pumpe uz minimalan utrošak električnih resursa. Putem upravljača moguće je koristiti i dodatne funkcije, poput snižene temperature tijekom noćnih sati, regulacija zaštite od smrzavanja, dodatno zagrijavanje tople vode i zaštita protiv legionele.

 

 

5. GRIJANJE/TOPLA VODA

Funkciju grijanja sustav Estia vrši putem klasičnih radijatora, ventilatorskih konvektora i podnog grijanja. Posebni ventili odvajaju vodu koja odlazi prema radijatorima (zagrijana na 55 ⁰C), od one koja se koristi za podno grijanje (zagrijana na 35 ⁰C). Temperatura tople vode se u akumulatoru tople vode može povećati do 75 ⁰C.

6. HLAĐENJE

Funkcija hlađenja vrši se putem ventilatorskih konvektora (fan coil) koji uz pomoć vode zagrijavaju ili hlade zrak te na taj način postižu zadanu temperaturu prostorije.

PREDNOSTI TOSHIBA ESTIA TOPLINSKE PUMPE
 • Raspon modela snage od 8 do 16 kW
 • Iznimna energetska učinkovitost – COP = 4,77
 • Vrlo tih rad vanjske jedinice – 42 dB
 • Funkcije grijanja, zagrijavanja potrošne tople vode i hlađenja
 • Područje rada od -20 ⁰C do +25 ⁰C (grijanje), odnosno od +10 do +43 ⁰C (hlađenje)
 • Temperatura sanitarne vode do +75 ⁰C
 • Udaljenost vanjske jedinice i Hydro boxa do 30 metara
 • Daljinski upravljač s tjednim programatorom (do 10 funkcija dnevno)
 • Noćni rad s manjih utroškom energije i nižom razinom buke vanjske jedinice
 • Zaštita protiv zaleđivanja vanjske jedinice
Kompresor vanjske jedinice pogonjen je dvostrukim rotacijskim klipom. Rezultat? Velika ušteda električne energije te iznimno tih rad, od 42 dB (šapat) noću do 51 dB danju (kvalitetniji hladnjak)

Kompresor vanjske jedinice pogonjen je dvostrukim rotacijskim klipom. Rezultat? Velika ušteda električne energije te iznimno tih rad, od 42 dB (šapat) noću do 51 dB danju (kvalitetniji hladnjak)

Toplinska pumpa u kućanstvo šalje vodu zagrijanu do +75 ⁰C, radijatori i ventilatorski konvektori se griju na +55 ⁰C, a podnim grijanjem struji voda zagrijana na +35 ⁰C

Veka-ing d.o.o.

Energetsko certificiranje zgrada

Email Ispis PDF

Energetski certifikat za nove zgrade

Investitor nove zgrade dužan je osigurati energetski certifikat zgrade (za zgrade čija je građevinska (bruto) površina veća od 400 m2) prije početka njezine uporabe, odnosno puštanja u pogon.
Energetski certifikat prilaže se zahtjevu za izdavanje uporabne dozvole i sastavni je dio tehničkog pregleda zgrade. Energetskim certificiranjem nove zgrade određuje se energetski razred zgrade i izrađuje energetski certifikat zgrade s preporukama za korištenje zgrade, vezano na ispunjenje bitnog zahtjeva uštede energije i toplinske zaštite, te ispunjenje energetskih svojstava zgrade.

Energetski certifikat za postojeće zgrade

Energetsko certificiranje zgrada sastoji se sljedećih postupaka:
- energetskog pregleda zgrade,
- vrednovanja i/ili završnog ocjenjivanja radnji energetskog pregleda zgrade,
- izdavanja energetskog certifikata zgrade.

Energetski pregled uključuje:
- analizu građevinskih karakteristika zgrade u smislu toplinske zaštite (analiza toplinskih karakteristika vanjske ovojnice zgrade),
- analizu energetskih svojstava sustava grijanja i hlađenja,
- analizu energetskih svojstava sustava klimatizacije i ventilacije,
- analizu energetskih svojstava sustava za pripremu potrošne tople vode,
- analizu energetskih svojstava sustava elektroinstalacija i rasvjete,
- analizu upravljanja svim tehničkim sustavima zgrada,
- potrebna mjerenja, gdje je to nužno, za ustanovljavanje energetskog stanja ili svojstava,
- analizu mogućnosti promjene izvora energije,
- analizu mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije,
- prijedlog mjera za poboljšanje energetskih svojstava zgrade koje su ekonomski opravdane, ostvarive uštede, procjenu i razdoblje povrata investicije,
- izvještaj s preporukama za optimalni zahvat, te redoslijed prioritetnih mjera koje će se implementirati kroz jednu ili više faza.

Izdavanje energetskog certifikata postojećih zgrada podrazumijeva:
- određivanje energetskog razreda zgrade,
- izradu energetskog certifikata zgrade s popisom preporuka za ekonomski povoljno poboljšanje energetskih svojstava zgrade i sa izračunatim razdobljem povrata investicije.

Saša Jančiković, dipl. ing. stroj.
www.redpet.hr

Toplinski mostovi

Email Ispis PDF

topmostToplinski mostovi su dijelovi vanjske ovojnice građevine kod kojih je povećan toplinski tok iz unutrašnjosti građevine prema van, mjesta na kojima toplina ''bježi'' iz građevine. U praksi se još nazivaju i hladnim mostovima. Najjednostavniji  primjeri su prozori, vrata, istake balkona i streha krovova,  uglovi zgrade, spojevi zida i prozora, kutije roleta, temelji, neizolirani građevni dijelovi konstrukcije koji strše kroz izolaciju prema van, i dr.

Osim što uzrokuju gubitke topline, na unutarnjim dijelovima toplinskih mostova može doći do kondenzacije vodene pare ili rošenja. Do rošenja dolazi kada topao i vlažan zrak naleti na ohlađenu površinu i ohladi se ispod temperature rosišta.  Posljedice su stvaranje hladnih propuha zbog bržeg kruženja zraka u prostoriji u zimskom periodu i pojava plijesni koje mogu izazvati alergije. Dugoročno gledano, kondenzat može uzrokovati štete na građevnom elementu uslijed korozije, otpadanja žbuke i morta ili npr. kod drvenih elemenata  gubitak nosivosti.

Neki toplinski mostovi na građevinama nisu vidljivi na prvi pogled nego se mogu uočiti tek infracrvenim termografskim snimanjem. Na IC termografskoj snimci toplim su bojama (od žute do crvene) označena mjesta koja upućuju na povećane gubitke topline, odnosno mjesta gdje postoje toplinski mostovi.

Pravilnim projektiranjem i kvalitetnim građenjem utjecaj toplinskih mostova može se svesti na minimum. Npr. prozore treba ugraditi tako da su 2-3 cm prekriveni toplinskom fasadom, kutije za rolete trebaju biti toplinski izolirane, fasadnu toplinsku izolaciju treba povući do temelja i ako je potrebno izolirati i sam temelj, te je potrebno zabrtviti mjesta gdje kroz pukotine ili otvore nekontrolirano odlazi topao zrak.

Nikola Kocijan, dipl.ing.grad.
Energo Consult
www.energo-consult.hr

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »