Tuesday, Jul 16th

Last update09:02:39 AM GMT

You are here: Ušteda energije Energija Kuća koja sama sebe otplaćuje

Kuća koja sama sebe otplaćuje

Email Ispis PDF

O zelenim zgradama i potrebi za štednjom energije, obnovljivim izvorima energije te očuvanju okoliša u posljednje se vrijeme mnogo piše i govori. No, unatoč brojnim napisima još je vrlo mali broj onih koji se odlučuju za gradnju vlastite niskoenergetske ekokuće.

Eksperimentirati s vlastitim novcem malo tko želi, pa je tvrtka Velux upravo iz tih razloga pokrenula eksperimentalni projekt Model Home 2020 u sklopu kojeg u idućih godinu dana planira sagraditi šest kuća u kojima će se živjeti, raditi, boraviti i spavati kako bi svi zainteresirani mogli vidjeti prednosti života u ekokući.

Višak energije

Prva u nizu ovih kuća - eksperimenata je Home For Life u predgrađu danskog Aarhusa, CO2 neutralna kuća koja je posve zdrava za svoje ukućane i okoliš te koja je građena po svim principima samoodrživosti, što u konačnici znači da će za 40 godina sama sebe isplatiti. Naime, krov Home for Lifea prava je mala tvornica energije, a fotonaponski i sunčevi kolektori proizvode onoliko enegije koliko je potrebno za njeno održavanje i potrošnju, ali i malo više. Taj višak električne energije koji se proizvodi svakodnevno na krovu kuće odlazi u električnu mrežu, a prema preciznim izračunima s tim viškom troškovi kompletne gradnje kuće isplatit će se za 40 godina.

Magičnih 40 godina

Izvrsno, zar ne. Dakle, osim što tijekom tih 40 godina stanari neće plaćati nikakve režije za grijanje i potrošnju energije, kuća će u roku od 40 godina zahvajujući proizvedenom višku energije sama sebe isplatiti.

Kako ovo ne bi samo ostalo na riječima te kako bi se kompletna zajednica uvjerila u prednosti života u ovakvoj kući, tvrtka Velux odlučila se za pravi živi eksperiment - u kuću su uselili četveročlanu obitelj.

Natječaj za stanare

Naime, obitelj Simorsen jedna je od brojnih obitelji koja se prijavila za godinu dana života u Home For Lifeu, a nakon brojnih intervjua i razgovora odlučeno je da upravo oni usele u kuću. Otvorenost i simpatičnost obitelji bile su ključne za njihov odabir, a s obzirom na to da tri od četiri člana boluju od alergija i kroničnih bolesti dišnih puteva, bit će još zanimljivije vidjeti kako će ova zdrava ekokuća utjecati na njihovo zdravlje. Iako je prerano govoriti o učincima koje ova kuća ima na zdravlje obitelji, s obzirom na to da u kući žive tek četiri i pol mjeseca, obitelj Simerson kaže da velika količina dnevne svjetlosti i prirodne ventilacije odlično utječu na njihovo raspoloženje.

- U početku se teško naviknuti da je kuća automatizirana te da ne morate misliliti o stvarima poput paljenja i gašenja svjetla, otvaranja i zatvaranja prozora ili pomicanja roleti i zastora. Kuća sve to radi sama i to samo onda kada i koliko je to potrebno - ispričao je Sverre Simonsen, otac osmogodišnjeg Axela i šestogodišnje Anne te suprug Sophie Simonsen koja je trenutno u devetom mjesecu trudnoće.

- Predivan je osjećaj kada znate da u kući uvijek ima svježeg zraka. A grijanje, hlađenje, ventilaciju te sve procese u kući možete konstantno promatrati na monitoru koji pokazuje potrošnju i proizvodnju energije u svakom trenutku - rekao je Sverre Simonsen, po zanimanju inženjer kojega oduvijek fasciniraju i zanimaju tehnološke inovacije. Za sada im prisustvo brojnih stručnjaka, posjetitelja, novinara pa i celebrityja koji navraćaju u kuću ne smeta, no pitanje je kako će na stalne posjete reagirati peti član obitelji Simerson koji bi se trebao roditi svakog dana.

Zdravo okruženje

- Velika je razlika život u ovako svijetlom i zdravom okruženju u usporedbi s kućom u kojoj inače živimo te koja predstavlja tipičnu kuću građenu 80-ih godina - zaključuju, dodajući kako još nisu odlučili što će napraviti krajem lipnja iduće godine kada bude isteklo godinu dana.

Tada će Home For Life biti na prodaju, a mogućnost prvokupa prvo će pripasti obitelji Simerson. Do tada će biti završena Sun Light House, drvena CO2 neutralna kuća u Austriji koja će također dobiti svoje stanare kao i eksperi- mentalne kuće u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj koje će sve biti dovršene u idućih godinu dana.

Izvor: Jutarnji list

 

Citirajte tekst na vašim web stranicama

Za kreiranje linka prema ovom članku na vašim stranicama,
kopirajte niže navedeni kod na vaše stranice.
Pregled :

Kuća koja sama sebe otplaćuje
O zelenim zgradama i potrebi za štednjom energije, obnovljivim izvorima energije te očuvanju okoliša u...

Powered by QuoteThis © 2008