Monday, Jun 24th

Last update09:02:39 AM GMT

You are here: Ušteda energije Energija Pasivna kuća za spas Zemlje

Pasivna kuća za spas Zemlje

Email Ispis PDF

Ušteda energije za spas Zemlje!
Dani pasivne kuće svake se godine početkom studenoga održavaju istodobno u više zemalja EU, a u Hrvatskoj drugi put. Ovogodišnji Dani okupili su više od 200 sudionika iz Hrvatske te Austrije, Njemačke, Slovenije, BiH, Srbije i Crne Gore.

"Preporuka je rezolucije Europskog parlamenta da se od 2011. sve nove zgrade koje se trebaju grijati ili hladiti konstruiraju u niskoenergetskom standardu, kao pasivne kuće, a u Hrvatskoj se već danas može naučiti kako se pasivna kuća dimenzionira, projektira i izvodi", rekao je profesor Arhitektonskog fakulteta i voditelj Pass-Net projekta za Hrvatsku Ljubomir Miščević.

Pass-Net projekt u 10 zemalja promiče pasivnu kuću kao skorašnji standard gradnje a Hrvatska mu se pridružila kao jedina nečlanica EU.

Sudionici Dana su se složili kako je geslo "budimo aktivni, gradimo pasivno", o čemu je govorio profesor Miščević, pravo rješenje u situaciji rasta potrošnje energije i nesigurnosti opskrbom.

Pasivne kuće imaju vrlo dobru toplinsku i zvučnu izolaciju, prozore s dvije i više staklenih stijenki, toplinsku crpku koja koristi prirodnu toplinu odnosno hladnoću zemlje za hlađenje ili zagrijavanje unutarnjeg prostora, kao i poseban ventilacijski sustav. Mogu imati i sunčane ili fotonaponske pretvornike za zagrijavanje vode ili dobivanje električne energije.

Najdalje u gradnji pasivnim standardom otišla je Austrija u kojoj je najviše od 20 tisuća pasivnih kuća koliko ih je sagrađeno u Europi, a uz državnu potporu, u pasivnom standardu obnavlja i brojne javne ustanove poput škola i bolnica. "U pasivnom standardu gradi se i nova četvrt u Beču", izvijestio je direktor Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu Roman Rauch, a velik dio pasivnih kuća, rekao je, uskoro će se moći pronaći i u jedinstvenoj bazi podataka Pass-Net-a.

U Hrvatskoj je također sve više onih koji razmišljaju kako je "energetska gradnja" nenadoknadivo rješenje za sve veću potrošnju energije, koja se izjednačuje i zimi i ljeti te predstavlja novi izazov pred energetski sustav, ali i zaštitu okoliša.

O tome, na Drugim danima pasivne kuće u Hrvatskoj, svjedoči najava iz Hrvatske komore arhitekata o osnivanju Odbora za energetski učinkovitu arhitekturu pri Komori i najava iz novoosnovanog zagrebačkog Ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj da će Zagreb na primjeru svojih 1700 objekata pokazati kako je moguće uštedjeti energiju i smanjiti emisiju stakleničkih plinova. Na skupu je naveden primjer izgradnje čitavog "ekološkog" grada, bez ikakve emisije štetnih plinova, Masdara u Ujedninjenim Araspkim Emiratima.

Tijekom 2. dana pasivne kuće u Hrvatskoj za sudionike je organiziran obilazak dvije obiteljske, pasivne kuće u Hrvatskoj: u Kupinečkom Kraljevcu i u Bestovju, te brojne radionice o obnovi zgrada u pasivnom standardu kao i predstavljanje hrvatskog izdanje knjige "Pasivna kuća" slovenske autorice Martine Zbašnik Senegačnik. U Sloveniji su, rekla je, zasad sagrađene četiri pasivne kuće, u planu je 140 niskoenergetskih i pasivnih, a za gradnju je moguće dobiti i bespovratni iznos do 25 tisuća eura.

Uz Dane pasivne kuće, u galeriji "Modulor" Centra za kulturu Trešnjevka u Zagrebu do 9. studenoga otvorena je izložba profesora Miščevića "Arhitektura kao energana - od pasivne kuće do plus-energetske arhitekture".

Izvor: http://www.business.hr/

Citirajte tekst na vašim web stranicama

Za kreiranje linka prema ovom članku na vašim stranicama,
kopirajte niže navedeni kod na vaše stranice.
Pregled :

Pasivna kuća za spas Zemlje
Dani pasivne kuće svake se godine početkom studenoga održavaju istodobno u više zemalja EU, a u...

Powered by QuoteThis © 2008