Tuesday, May 28th

Last update09:02:39 AM GMT

You are here: Ušteda energije Energija Toplinske pumpe

Toplinske pumpe

Email Ispis PDF
Jedan sustav za sve energetske potrebe

Visoka energetska efikasnost i svestranost u području grijanja i hlađenja glavne su odlike treće generacije Toshibine toplinske pumpe koju na hrvatskom tržištu predstavlja tvrtka Veka-ing d.o.o. iz Zagreba, vodeći distributer japanskih klimatizacijskih uređaja

Popularnost toplinskih pumpi zadnjih je godina u neprestanom rastu. Učinkoviti sustavi koji u potpunosti mogu nadomjestiti klasično grijanje (na plin, drva ili struju), hlađenje (klimatizacijski uređaji) i proizvodnju tople vode zahvaljujući visokoj energetskoj učinkovitošću izbili su u prvi plan, te se sve veći broj projektanata i investitora odlučuje na ugradnju toplinske pumpe. Jedan sustav za sve – krilatica je Toshibine toplinske pumpe Estia koja na tržištu nastupa preko tvrtke Veka-ing d.o.o. iz Zagreba. Treća generacija japanske toplinske pumpe Estia jedna je od najkvalitetnijih i najučinkovitijih pumpi koje se nude na tržištu.

Uz najviši COP (coefficient of performance), vrlo nisku razinu buke i iznimne funkcionalnosti, Estia predstavlja budućnost u grijanju i hlađenju obiteljskih stambenih prostora. Toshibina pumpa koristi zrak iz okoline i električnu energiju kako bi proizvela energiju potrebnu za kućni prostor. Takav sustav omogućuje bitno smanjenje kućnih troškova a istovremeno je blagonaklon prema vanjskom okolišu. Jedini resurs koji Toshibina toplinska pumpa koristi jest električna energija, čime je idealno rješenje za objekte koji imaju ograničene priključke energenata. Područje rada je u rasponu od -20 do 43 ⁰C, čime je idealna za korištenje u kontinentalnom i mediteranskom dijelu Hrvatske.

Toshiba već godinama isporučuje tehnologiju toplinske pumpe na najvišoj tehnološkoj razini, a posljednja generacija Estie nudi još bolji COP (4,77), četiri modela raspona snage od 8 do 16 kW te novi daljinski upravljač s dodatnim funkcijama u svrhu povećanja komfora korištenja. Također, japanska toplinska pumpa omogućuje upravljanje dvjema različitim temperaturnim zonama. Primjerice, jedna temperaturna zona odnosi se na radijatore ili ventilatorske konvektore (fan coil), a druga upravlja podnim grijanjem. Toshibinom Estiom moguće je stambeni prostor držati optimalno ugrijanog ili ohlađenog  uz bitno manje režijske troškove.

Ukratko, Estia je idealno energetsko rješenje za obiteljske objekte. Ovaj će sustav ispuniti sve potrebe, bilo da je riječi o grijanju zimi, hlađenju ljeti ili toploj vodi kroz cijelu godinu. Sustav podnog grijanja često se koristi za grijanje bazenskog prostora. Svestranost, jednostavnost i efikasnost, glavne su prednosti toplinske pumpe u odnosu na klasične sustave.

KAKO RADI TOPLINSKA PUMPA ESTIA?

Hydro box
Akumulator tople vode
Daljinski upravljač
Kompresor vanjske jedinice pogonjen je dvostrukim rotacijskim klipom. Rezultat? Velika ušteda električne energije te iznimno tih rad, od 42 dB (šapat) noću do 51 dB danju (kvalitetniji hladnjak)

PODRUČJE RADA ESTIA TOPLINSKE PUMPE

GRIJANJE: -20 ⁰C do +25 ⁰C
HLAĐENJE: +10 ⁰C do +43 ⁰C
TOPLA VODA: -20 ⁰C do +43 ⁰C

Toshibina toplinska pumpa zrak/voda koncipirana je kao split sustav, a sastoji se od jedne vanjske jedinice i Hydro boxa u unutrašnjosti. Na Hydro box se priključuju svi potrošači koji se opskrbljuju preko sustava (bojler za toplu vodu, radijatori, podno grijanje, ventilatorski konvektori).

 

1. VANJSKA JEDINICA

Jedinica dobiva toplinsku energiju iz okolnog zraka, te je preko rashladnog kruga prosljeđuje hidroboksu. Toshibin sustav koristi Super Digital Inverter vanjske jedinice, koje karakterizira najviši COP (4,77) i iznimno tih rad (42 do 51 dB) zahvaljujući kompresorima s dvostrukim rotacijskim klipom. Montaža je fleksibilna, jer spojna cijev između vanjske jedinice i Hidro boxa može biti dugačka 30 metara

 

2. HIDRO BOX JEDINICA

Uz pomoć pločastog izmjenjivača prenosi toplinsku energiju rashladnog medija na vodu. Zagrijava vodu na 55 ⁰C, koja se koristi za podno grijanje, radijatore i ventilatorske konvektore. Hidro box je opremljen optočnom pumpom za grijanje, ekspanzijskom posudom, daljinskim upravljačem i dodatnim električnim grijačem. Uz pomoć integriranog sustava, upravlja svim ventilima, pumpama i dijelovima sustava. Također, omogućuje upravljanje postojećim sustavom za grijanje koji se može automatski aktivirati kod ekstremno niskih temperatura.

 

 

3. AKUMULATOR TOPLE VODE

 

Izrađen od plemenitog čelika, ima integriran izmjenjivač topline  koji je savršeno prilagođen grijanju pomoću toplinskih pumpi zrak/voda. Ovaj povećani izmjenjivač topline potreban je kako bi se topla voda, koja ima temperaturu od 55 ⁰C, mogla optimalno prenijeti na potrošnu vodu. Akumulatori tople vode proizvode se u volumenu 150, 210 i 300 litara.

 

 

4. UPRAVLJANJE

Daljinski upravljač integriran je u Hydro box jedinicu i njime se upravlja svim funkcijama toplinske pumpe (dozvoljava 10 različitih funkcija dnevno). Velik LCD zaslon pokazuje aktualne režime rada, a tjedni vremenski programator omogućuje maksimalno iskorištavanje toplinske pumpe uz minimalan utrošak električnih resursa. Putem upravljača moguće je koristiti i dodatne funkcije, poput snižene temperature tijekom noćnih sati, regulacija zaštite od smrzavanja, dodatno zagrijavanje tople vode i zaštita protiv legionele.

 

 

5. GRIJANJE/TOPLA VODA

Funkciju grijanja sustav Estia vrši putem klasičnih radijatora, ventilatorskih konvektora i podnog grijanja. Posebni ventili odvajaju vodu koja odlazi prema radijatorima (zagrijana na 55 ⁰C), od one koja se koristi za podno grijanje (zagrijana na 35 ⁰C). Temperatura tople vode se u akumulatoru tople vode može povećati do 75 ⁰C.

6. HLAĐENJE

Funkcija hlađenja vrši se putem ventilatorskih konvektora (fan coil) koji uz pomoć vode zagrijavaju ili hlade zrak te na taj način postižu zadanu temperaturu prostorije.

PREDNOSTI TOSHIBA ESTIA TOPLINSKE PUMPE
  • Raspon modela snage od 8 do 16 kW
  • Iznimna energetska učinkovitost – COP = 4,77
  • Vrlo tih rad vanjske jedinice – 42 dB
  • Funkcije grijanja, zagrijavanja potrošne tople vode i hlađenja
  • Područje rada od -20 ⁰C do +25 ⁰C (grijanje), odnosno od +10 do +43 ⁰C (hlađenje)
  • Temperatura sanitarne vode do +75 ⁰C
  • Udaljenost vanjske jedinice i Hydro boxa do 30 metara
  • Daljinski upravljač s tjednim programatorom (do 10 funkcija dnevno)
  • Noćni rad s manjih utroškom energije i nižom razinom buke vanjske jedinice
  • Zaštita protiv zaleđivanja vanjske jedinice

Kompresor vanjske jedinice pogonjen je dvostrukim rotacijskim klipom. Rezultat? Velika ušteda električne energije te iznimno tih rad, od 42 dB (šapat) noću do 51 dB danju (kvalitetniji hladnjak)

Toplinska pumpa u kućanstvo šalje vodu zagrijanu do +75 ⁰C, radijatori i ventilatorski konvektori se griju na +55 ⁰C, a podnim grijanjem struji voda zagrijana na +35 ⁰C

Veka-ing d.o.o.

Citirajte tekst na vašim web stranicama

Za kreiranje linka prema ovom članku na vašim stranicama,
kopirajte niže navedeni kod na vaše stranice.
Pregled :

Toplinske pumpe
Jedan sustav za sve energetske potrebe Visoka energetska efikasnost i svestranost u području grijanja i hlađenja glavne su odlike treće...

Powered by QuoteThis © 2008