Tuesday, Jul 16th

Last update09:02:39 AM GMT

You are here: Ušteda energije Energija Energetska učinkovitost starijih kuća i objekata

Energetska učinkovitost starijih kuća i objekata

Email Ispis PDF

Energetska učinkovitost starijih kuća
Energetska učinkovitost starijih objekata može se utvrditi pregledom te analizom toplinskih karakteristika vanjske ovojnice zgrade i karakteristika tehničkih sustava. Nakon utvrđivanja učinkovitosti potrošnje energije donosi se zaključak te eventualna preporuka za povećanje učinkovitosti. Energetskim pregledom se utvrđuje način korištenja energije te sustavi i mjesta na kojima su prisutni veliki gubici energije, kako bi se odredile mjere za racionalno korištenje energije i povećanje energetske učinkovitosti.

Cilj energetskog pregleda zgrade je prikupiti i obraditi razne elemenate građevine kako bismo dobili što točniji uvid u trenutno energetsko stanje zgrade i mjesta na kojima su pristuni značajni  gubici energije, te odredili mjere za racionalno korištenje energije i povećanje energetske učinkovitosti obzirom na:

  • građevinske karakteristike objekta u smislu toplinske zaštite
  • energetska svojstva i zastupljenost trošila poput sustava za klimatizaciju, grijanje, hlađenje, ventilaciju i rasvjetu
  • način upravljanja zgradom u smislu energetske učinkovitosti

Konkretne energetski, ekonomski i ekološki optimalne mjere za određenu kuću/zgradu određuju se nakon analize prikupljenih podataka.

Za određeni objekt u detaljnom energetskom pregledu najčešće se analiziraju  troškovi za energiju unazad nekoliko godina, najčešće 2 ili 3. Potrebnim mjerenjima potrošnje električne energije, toplinskih gubitaka, zrakopropusnosti zgrade i sl. upotpunjuje se analiza, na temelju koje se utvrđuju gubici energije u pojedinim sustavima. Energetska svojstva pojedine zgrade izračunavaju se na temelju dobivenih podataka.

 

Citirajte tekst na vašim web stranicama

Za kreiranje linka prema ovom članku na vašim stranicama,
kopirajte niže navedeni kod na vaše stranice.
Pregled :

Energetska učinkovitost starijih kuća i objekata
Energetska učinkovitost starijih objekata može se utvrditi pregledom te analizom toplinskih...

Powered by QuoteThis © 2008