Monday, Jun 24th

Last update09:02:39 AM GMT

You are here: Ušteda energije Energija Primjena načela niskoenergetske gradnje na postojećim objektima

Primjena načela niskoenergetske gradnje na postojećim objektima

Email Ispis PDF

U nekim slučajevima i kod gotovih projekata postoji mogućnost ''preoblikovanja'', a pogotovo dok je objekt još u fazi projekta.
U takvim slučajevima treba vidjeti da li bi i kolike bi bile promjene, kako bi se objekt prilagodio pasivnim standardima. Glavna ideja pasivne arhitekture jest korištenje sunčeve energije za grijanje kuće u zimskom periodu i sprječavanje upada sunčeva zračenja u ljetnom periodu kako bi se smanjila potreba za hlađenjem. Važno je također da kuća bude orijentirana prema jugu kako bi se maksimalno iskoristilo sunčevo zračenje, tako da prozori prema jugu budu što veći, a prozori orijentirani prema sjeveru što manji, kako bi se maksimalno smanjili gubici topline, posebice u zimskim mjesecima. Stoga se može dogoditi da je potrebno ići na izmjenu i dopunu Rješenja o uvjetima gradnje (ukoliko bi bilo potrebno/poželjno situaciono dislocirati objekt ili mijenjati vanjske gabarite).

Na postojećim objektima najčešće nije moguće bitno utjecati na neke od navedenih karakteristika, ali pojedina načela pasivne gradnje mogu se primijeniti i kod adaptacije postojećih zgrada.

  • U zimskim mjesecima treba maksimalno iskoristiti Sunčevu energiju za grijanje prostorija, dok se noću gubitak topline može smanjiti spuštanjem roleta. Stoga prozori trebaju biti barem dvostruki s izolacijskim slojem (zraka ili nekog drugog plina poput argona) te low-e premazom (premaz niske emisivnosti) koji dopušta prolaz topline prema unutra te istovremeno smanjuje njeno rasipanje prema okolini.
  • U ljetnim mjesecima se prolaz topline prema unutra regulira i roletama ili nadstrešnicama. Osim toga preporučljivo je planirati hortikulturno uređenje okućnice na način da krošnje drveća u ljetnim mjesecima stvaraju hlad i bacaju sjenu na kuću, čime se sprječava pregrijavanje kuće. Noću kad je temperatura niža potrebno je otvoriti prozore, te prirodnom cirkulacijom zraka ventilirati kuću, te je hladiti. Ukoliko ne postoji vegetacija koja bi pružala hlad, tijekom ljetnih mjeseci pametno je spustiti rolete tijekom dana kako bi se smanjilo zagrijavanje prostora i dizanje temperature i do nekoliko stupnjeva (6-8C). 
  • Izolacijom zidova s barem 10 cm toplinske izolacije postiže se manje rasipanje topline prema okolini, te smanjuje zagrijavanje zidova ljeti.
  • Značajan utjecaj na uštede toplinske energije može imati i postavljanje nadstrešnice na južnoj strani koju treba projektirati u skladu s geografskom širinom i upadnim kutevima Sunčeva svijetla. Tako bi kutevi α i β s obzirom na položaj Sunca u našim krajevima trebali biti:
Zagreb: α = 27° i β = 64°
Rijeka: α = 27° i β = 64°
Split: α = 25° i β= 62°
Dubrovnik: α = 24° i β = 61° Citirajte tekst na vašim web stranicama

Za kreiranje linka prema ovom članku na vašim stranicama,
kopirajte niže navedeni kod na vaše stranice.
Pregled :

Primjena načela niskoenergetske gradnje na postojećim objektima
U nekim slučajevima i kod gotovih projekata postoji mogućnost ''preoblikovanja'', a pogotovo dok je objekt još u fazi projekta. U takvim...

Powered by QuoteThis © 2008