Tuesday, Jul 16th

Last update09:02:39 AM GMT

You are here: Poticaji i potpore

Poticaji, potpore i financiranje

Koprivnica kao pozitivan primjer

Email Ispis PDF
Ocjene: / 15
LošNajbolji 

Grad Koprivnica donio je odluku da svi koji grade pasivne kuće energetskog razreda A+ ne moraju plaćati komunalni doprinos prilikom gradnje kuće.

Solarni krovovi u Varaždinskoj županiji

Email Ispis PDF
Ocjene: / 5
LošNajbolji 

Varaždinska županija usmjeravajući se za aktivnu ulogu u regionalnom energetskom sektoru pokreće u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pilot projekte povećanja energetske učinkovitosti korištenjem obnovljivih izvora energije namijenjenih kućanstvima pod nazivom Solarni krovovi u Varaždinskoj županiji: solarni kolektori na privatnim objektima, fotonaponski moduli na privatnim objektima i sunčana elektrana na osnovnoj školi.
Projekti će se provoditi kroz tri godine i njime se planira obuhvatiti ukupno 150 kućanstava. Varaždinska županija je u proračunu za 2010. godinu osigurala financijska sredstva za sufinanciranje solarnih kolektora za 30 kućanstava, a za 5 kućanstava sufinancirati će se fotonaponski moduli. Za 2011. i 2012. godinu planira se sufinancirati 70 kućanstava za ugradnju solarnih kolektora i 45 kućanstava za ugradnju fotonaponskih modula. Sunčana elektrana na osnovnoj školi financirati će se u iznosu 60%.

Javni natječaj za potpore za obnovljive izvore energije

Email Ispis PDF

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva 11.03.2010 objavilo je Javni natječaj za dodjelu potpore za razvoj i proizvodnju opreme za primjenu obnovljivih izvora energije. Predmet natječaja je dodjela financijskih sredstava Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva u ukupnom iznosu od 4 milijuna kuna, za poticanje razvoja i proizvodnje opreme za primjenu obnovljivih izvora energije. Potpore su namijenjene poticanju razvoja i proizvodnje opreme za primjenu obnovljivih izvora energije kako bi se uklonile zapreke povećanju konkurentnosti u domaćoj prerađivačkoj industriji u području razvoja i proizvodnje opreme i komponenata za primjenu obnovljivih izvora energije. Potpore se dodjeljuju za: razvoj malog i srednjeg poduzetništva, regionalni razvoj, istraživanje i razvoj proizvoda, usvajanje i razvoj novih tehnologija, uvođenje sustava kvalitete i usavršavanje kadrova.

Više...

Promijenimo žarulje ...

Email Ispis PDF

Štedne žaruljeU ovom trenutku Država nam putem svoje Agencije i reklame na HTV-u poručuje da promijenimo žarulje :).

Austrija potiče pasivnu gradnju sa 201€/m2

Email Ispis PDF
Ocjene: / 5
LošNajbolji 

Pasivne i niskoenergetske kuće predstavljaju suvremeni trend ekološki osviještene gradnje. Vrijeme razvoja ekološke svijesti, ali i potrebe za kvalitetnijim načinom života, doveli su do sve većeg interesa za tzv. štedljive kuće. U tom smislu, portal pasivna-kuca.INFO daje doprinos očuvanju okoliša, podizanju ekološke svijesti i kvalitete življenja, kao i veće energetske učinkovitosti u gradnji.

Pasivna kuća nastala je kao sljednik niskoenergetske kuće i predstavlja objekt u kojem je ugodna temperatura prisutna kako tijekom zimskih tako i tijekom ljetnih mjeseci i to bez ugradnje zasebnog sustava grijanja, odnosno hlađenja. Ovakav model gradnje omogućava visoki stupanj stambenog komfora uz potrošnju energije od svega 15 kWh/m2 godišnje. Takva „jednolitarska“ kuća troši 1-1,5 litru loživog ulja po kvadratnom metru.

Niskoenergetski arhitektonski koncept uključuje maksimalno korištenje sunčeve energije što utječe na organizaciju cijelog prostora. Za razliku od klasične gradnje, niskoenergetska kuća za zagrijavanje koristi do 40 kWh/m2 godišnje, odnosno od 2,7 litre lož ulja, pa se naziva i trolitarskom kućom. Uz dodatna ulaganja od oko 5 do 15% od ukupne investicije u odnosu na klasičnu gradnju, postižu se znatne uštede obzirom da potrošnja struje za grijanje/hlađenje niskoenergetske kuće od 100m2, ne bi trebala prelaziti iznos od 1000kn godišnje. Investitori se i u Hrvatskoj se sve češće odlučuju na ovakav tip gradnje, a dobar primjer je i Ivanić grad gdje je na raspolaganju 30 – ak gradilišta za izgradnju niskoenergetskih kuća. Paket uključuje projekt kuće, zemljište i dodatno oslobođenje od komunalnog doprinosa, a cilj je ohrabriti građane da grade niskoenergetske kuće.

Niskoenergetska kuća može se uz dodatne investicije (ventilacioni sustav za recirkulaciju zraka, dodatnu toplinsku izolaciju, fotonaponske ćelije, toplinsku pumpu i dr.) pretvoriti u pasivnu kuću.

Europske zemlje veliku pažnju poklonjaju poticanju investitora da se odluče upravo za ovaj oblik gradnje, te je tako do sada u Njemačkoj primjerice izgrađeno nekoliko stotina tisuća niskoenergetskih kuća, dok naši susjedi Austrijanci sa više od 5000 izgrađenih pasivnih kuća prednjače u Europi. Austrijanci su na ovaj način uštedjeli više od 27 milijuna litara loživog ulja, a država je ekspanziji pasivne gradnje doprinijela poticajima od oko 200€/m2 svima koji se odluče obnavljati ili graditi po načelima pasivne gradnje.

Pasivna gradnja u Austriji
2006. god. - 4% volumena novogradnje bilo je izvedeno prema standardima pasivne gradnje
2010. god. - predviđa se da će 28% volumena novogradnje biti izvedeno prema standardima pasivne gradnje
2014. god. - 98% volumena novogradnje moglo bi biti izvedeno prema standardima pasivne gradnje
Kako bi pasivna gradnja obuhvatila što veći broj novih te sanaciju starih objekata, država daje gore navedene poticaje.

Pasivna gradnja predstavlja istinski humanu, inventivnu i radikalnu arhitekturu. Iako ne zanemaruje estetski kriterij, ekološka arhitektura ne puca na naslovne stranice sjajnih arhitektonskih magazina, nego je primarno usmjerena kreiranju ekološki osjetljivih i klimatološki odgovornih građevina, skladno uklopljenih u krajolik, što bude nadu za budućnost.

Pasivna kuća i niskoenergetska kuća zasigurno predstavljaju budućnost gradnje, posebice danas u vrijeme potrebe održivog razvoja, prevelike napučenosti planeta i pretjerane eksploatacije obnovljivih i neobnovljivih resursa.

Piše: Doris Floričić

Dovesti svoju kuću u red

Email Ispis PDF

Program Dovesti svoju kuću u red je projekt kojemu je cilj poboljšanje energetske efikasnosti u zgradama državne i lokalne uprave. Cilj programa je u skladu s direktivama Europske unije o potrošnji energije u zgradama. Program je pokrenula Vlada Republike Hrvatske, i obuhvatit će zgrade državnih i lokalnih upravnih tijela, škole, bolnice, sportske objekte, stambene i dr. objekte u državnom vlasništvu.

Energetska ocjena poslovnog kompleksa Vlade Republike Hrvatske, u kojem je smješteno Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP) bila je prvi korak u realizaciji projekta. Nakon provedene energetske ocjene predložene mjere smanjenja potrošnje energije poslovnog kompleksa te su dogovoreni daljnji koraci u realizaciji predloženih mjera.

Energetska ocjena kompleksa provedena je u suradnji s Fakultetom elektrotehnika i računarstva, a HEP ESCO će na sebe preuzeti realizaciju svih mjera smanjenja potrošnje energije koje imaju povoljan rok povrata investicije. Rekonstrukcija vodovoda i uvođenje sustava gospodarenja vodom je prva mjera smanjenja potrošnje energije. Ostale predložene mjere uštede energije na kompleksu MINGORP-a prikazane su u brošuri.

Programom Dovesti svoju kuću u red želi se u javnost poslati poruka da se energetska efikasnost ne sugerira nekome drugome, nego da je državna i lokalna uprava spremna i usmjerena ka smanjenju potrošnje energije u svojim objektima, tj. smanjenju troškova, a time i izravno prema uštedi novca poreznih obveznika. U program će nakon pilot projekta poslovnog kompleksa MINGORP-a biti uključeni i ostale zgrade u državnom vlasništvu.

Izvor: UNDP-EE

Ivanić Grad kao pozitivan primjer

Email Ispis PDF
Ocjene: / 1
LošNajbolji 

Ivanić-Grad pokreće projekt gradnje niskoenergetskih kuća, a na raspolaganju je 30-tak gradilišta. Paket uključuje projekt kuće, zemljište i dodatno oslobođenje od komunalnog doprinosa, a cilj je ohrabriti građane da grade niskoenergetske kuće. Također se radi na izmjeni Odluke o komunalnom doprinosu kako bi svi koji grade niskoenergetske ili pasivne kuće imali motivaciju kroz dodatni popust.

Više...