Tuesday, Jul 16th

Last update09:02:39 AM GMT

You are here: Ušteda energije Energija Pasivna kuća - ušteda energije

Pasivna kuća - ušteda energije

Email Ispis PDF

Ušteda energije u pasivnoj kući
Jednolitarska ili pasivna kuća koja troši za grijanje/hlađenje svega 15 Kwh/m2/godišnje ili 1 litru lož ulja/ m2godišnje, pri trenutnoj cijeni lož ulja od 4,74kn potrošiti će za dogrijavanje površine od 100m2 oko 470kn godišnje. U odnosu na cijenu grijanja klasične kuće od oko 7.000kn za istu površinu, razlika je očigledna. Uzmemo li u obzir da se danas grade uglavnom kuće veće od 100m2, moguće je izračunati odnose i na primjeru prosječne kuće od 150m.Kod pasivne kuće, potrebno je naravno uračunati veća ulaganja kod same gradnje, a isplativost investicije nakon određenog broja godina moguće je jednostavno izračunati.

 

NISKOENERGETSKI I STANDARD PASIVNE KUĆE U GRADITELJSTVU KAO PRETPOSTAVKA ODRŽIVOG RAZVITKA
Izložba prikazuje projekte i ostvarenja prvih niskoenergetskih i pasivnih obiteljskih kuća u Hrvatskoj. Niskoenergetska kuća u sustavu Ytong, projektirana je prema zahtjevima potrošnje energije za zagrijavanje prostora od 40 kWh/m2 godišnje. Kuća ČV 1 je drvena pasivna kuća, a kuća M4 je izvedena od konstrukcijskog sustava porobetona. Obje kuće zadovoljavaju kriterije potrošnje energije za grijanje prostora po definiciji pasivne kuće od svega 15 kWh/m2 godišnje. To su tzv. “kuće bez grijanja”, “kuće toplinske udobnosti bez grijanja” ili “jednolitarske kuće”, jer je potrošnja jednaka ekvivalentu jedne litre loživog ulja po m2 prostora godišnje. Uz temeljnu pretpostavku visokovrijedne toplinske zaštite pasivna kuća ima instalacijski sustav s toplinskom crpkom i ventilacijsku sustav koji kontinuirano unosi svježi zrak u prostor. Uporabom obnovljivih izvora energije postignute su do sada najveće ostvarene uštede energije u graditeljstvu uz istovremeno osiguranje optimalnih uvjeta zdravog stanovanja i bez emisija po okoliš štetnih plinova.

Od 1990. godine bilježi se eksponencijalni porast broja izvedenih pasivnih kuća u Europi. Njemačka prednjači s ukupno oko 150.000 izvednih slobodnostojećih kuća, jedinica nizova ili stambenih jedinica u manjim višestambenim zgradama. Istraživački projekt - program Europske unije Cost Ef. cient Passive Houses as EUropean Standards (CEPHEUS) je višegodišnjim znanstvenim monitoringom potvrdio energetsku i ekonomsku učinkovitost takve arhitekture i gradnje na 250 primjera u Njemačkoj, Francuskoj, Austriji i Švicarskoj pa se pasivna kuća predlaže kao standardgradnje stambene arhitekture, ali i općenito za izgradnju svih funkcionalnih tipova ne samo stambene arhitekture. Ostvarena energetska učinkovitost i dokazana povoljna investicijska isplativost razvile su nove oblike stimulacije takve gradnje i relevantne promjene koncepta dugoročnih energetskih strategija u zemljama Europske unije.

Prof. Ljubomir Miščević, dipl.ing.arh.Izvor DAZ

Citirajte tekst na vašim web stranicama

Za kreiranje linka prema ovom članku na vašim stranicama,
kopirajte niže navedeni kod na vaše stranice.
Pregled :

Pasivna kuća - ušteda energije
Jednolitarska ili pasivna kuća koja troši za grijanje/hlađenje svega 15 Kwh/m2/godišnje ili 1 litru...

Powered by QuoteThis © 2008