Tuesday, Jul 16th

Last update09:02:39 AM GMT

You are here: Zakonska regulativa Zakoni Energetsko certificiranje

Energetsko certificiranje

Email Ispis PDF
Ocjene: / 6
LošNajbolji 

Od 1. travnja na snagu je stupio novi Pravilnik o energetskom certificiranju zgrade prema kojemu će svi investitori koji zatraže građevinsku dozvolu za novu zgradu, morati nakon što je sagrade, zatražiti energetsku procjenu svoje građevine, za što će dobiti certifikat na kojem će se jasno vidjeti koliko je zgrada energetski učinkovita, odnosno koliko energije troši. Tek nakon dobivanja energetskog certifikata, zgrada će moći biti korištena.

Kada se radi o zgradi čija građevinska (bruto) površina nije veća od 400 metara četvornih i zgradi za obavljanje isključivo poljoprivrednih djelatnosti čija građevinska (bruto) površina nije veća od 600 metara četvornih, investitor je dužan energetski certifikat dostaviti tijelu koje je izdalo rješenje o uvjetima građenja zajedno sa završnim izvješćem nadzornog inženjera. Kod ostalih zgrada energetski certifikat se prilaže zahtjevu za izdavanje uporabne dozvole. Certifikat se neće morati pribavljati ako se nekretnina prodaje ili iznajmljuje užem članu obitelji, za bogomolje, objekte manje od 50 četvornih metara, za zgrade u Registru kulturnih dobara Hrvatske i one koje imaju posebnu ambijentalnu vrijednost te kod kojih bi intervencije za učinkovito zgradarstvo bile neprihvatljve. Također, neće se morati certificirati objekti koji se ne griju ili održavaju temperaturu do najviše 12 Celzijevih stupnjeva. 

„Postojeće zgrade, bez obzira kad su sagrađene, koje se prodaju, iznajmljuju ili daju na leasing moraju imati energetski certifikat dostupan na uvid kupcu ili najmoprimcu najkasnije danom pristupanja Republike Hrvatske u članstvo EU", dodaje se u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Time se ide i u smjeru zaštite potrošača jer će certifikat biti vrlo sličan onome koji smo navikli dobivati kada kupujemo veće elektroničke uređaje. Zgrade će se dijeliti u osam razreda, od najučinkovitijeg razreda A+ do najlošijega G. Prema takvoj kategorizaciji, svaki kupac može jasno procijeniti isplati li mu se živjeti u takvom objektu s obzirom na potrošnju, jer će se to odraziti i na visinu njegovih komunalnih računa.

Ministarstvo graditeljstva uputilo je javni poziv svim znanstvenim i stručnim institucijama koje žele obučavati ljude za energetsko certificiranje, međutim na poziv za sada nema prijavljenih. Ipak, očekuje se da će se prve ovlaštene tvrtke za izdavanje certifikata pojaviti sredinom godine. Cjenici za taj posao još nisu poznati, no u zemljama sličnim Hrvatskoj, cijena certificiranja kreće se od 200 do 300 eura za obiteljsku kuću.

Citirajte tekst na vašim web stranicama

Za kreiranje linka prema ovom članku na vašim stranicama,
kopirajte niže navedeni kod na vaše stranice.
Pregled :

Energetsko certificiranje
Od 1. travnja na snagu je stupio novi Pravilnik o energetskom certificiranju zgrade prema kojemu...

Powered by QuoteThis © 2008