Tuesday, Jul 16th

Last update09:02:39 AM GMT

You are here: Zakonska regulativa

Zakonska regulativa

Energetsko certificiranje

Email Ispis PDF
Ocjene: / 6
LošNajbolji 

Od 1. travnja na snagu je stupio novi Pravilnik o energetskom certificiranju zgrade prema kojemu će svi investitori koji zatraže građevinsku dozvolu za novu zgradu, morati nakon što je sagrade, zatražiti energetsku procjenu svoje građevine, za što će dobiti certifikat na kojem će se jasno vidjeti koliko je zgrada energetski učinkovita, odnosno koliko energije troši. Tek nakon dobivanja energetskog certifikata, zgrada će moći biti korištena.

Kada se radi o zgradi čija građevinska (bruto) površina nije veća od 400 metara četvornih i zgradi za obavljanje isključivo poljoprivrednih djelatnosti čija građevinska (bruto) površina nije veća od 600 metara četvornih, investitor je dužan energetski certifikat dostaviti tijelu koje je izdalo rješenje o uvjetima građenja zajedno sa završnim izvješćem nadzornog inženjera. Kod ostalih zgrada energetski certifikat se prilaže zahtjevu za izdavanje uporabne dozvole. Certifikat se neće morati pribavljati ako se nekretnina prodaje ili iznajmljuje užem članu obitelji, za bogomolje, objekte manje od 50 četvornih metara, za zgrade u Registru kulturnih dobara Hrvatske i one koje imaju posebnu ambijentalnu vrijednost te kod kojih bi intervencije za učinkovito zgradarstvo bile neprihvatljve. Također, neće se morati certificirati objekti koji se ne griju ili održavaju temperaturu do najviše 12 Celzijevih stupnjeva. 

Zakon o učinkovitom korištenju energije

Email Ispis PDF
Ocjene: / 3
LošNajbolji 

Hrvatski SaborHRVATSKI SABOR
Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim
ODLUKU
O PROGLAŠENJU ZAKONA O UČINKOVITOM KORIŠTENJU ENERGIJE U NEPOSREDNOJ POTROŠNJI
Proglašavam Zakon o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji, kojega je Hrvatski sabor donio na sjednici 15. prosinca 2008. godine.