Tuesday, Jul 16th

Last update09:02:39 AM GMT

You are here: Gradnja Gradnja pasivne kuće Što je pasivna kuća?

Što je pasivna kuća?

Email Ispis PDF
Ocjene: / 7
LošNajbolji 
Pasivna kuća grijana geotermalnom energijom
Pasivne kuće imaju odličnu toplinsku i zvučnu izolaciju, prozore s dvije i više staklenih stijenki, toplinsku crpku koja koristi prirodnu toplinu odnosno hladnoću zemlje za hlađenje ili zagrijavanje unutarnjeg prostora, te poseban ventilacijski sustav. Mogu imati i sunčane ili fotonaponske pretvornike za zagrijavanje vode ili dobivanje električne energije. 

"Pasivna kuća jest objekt u kojem se zahvaljujući načelima pasivne gradnje i primjeni načela energetske učinkovitosti postiže ugodna atmosfera bez zasebnog sustava grijanja i klimatizacije. Maksimalna potrošnja pasivne kuće uz zadovoljenje primarnih energetskih potreba uključujući toplu vodu i struju, ne bi trebala prelaziti 20 kWh/m2 godišnje. U usporedbi s klasičnom niskoenergetskom kućom, pasivna kuća troši i do 80-90% manje energije, zahvaljujući dva osnovna načela na kojima se temelji ovakva energetska bilanca pasivne kuće: uklanjanjem toplinskih gubitaka i maksimizacijom slobodnog dobivanja energije.

Smanjenje toplinskih gubitaka

U pasivnoj kući, debljina izolacije bi trebala iznositi od 25 do 40 cm, prozori bi trebali biti s trostrukim ostakljenjem, i vratima koja imaju dobar koeficijent prijelaza topline, te dobro brtve, čime se znatno smanjuju toplinski gubici, te potrebe za grijanjem.

Potrošnja energije se smanjuje na način da su pasivne kuće:
-građene takvim materijalima koji imaju izuzetna toplinsko-izolaciona svojstva i tehnologije koje spriječavaju toplinske mostove
-imaju pojačano izoliranu vanjsku stolariju, orijentiranu prema energetskim zahtjevima
-imaju ugrađen sistem rekuperacije zraka (izmjenjivač topline)

Uglavnom, gore navedene karakteristike su one koje označavaju jednu gradnju pasivnom.

Dobivanje energije

Međutim postavlja se pitanje: odakle se pasivna kuća opskrbljuje energijom koja joj je potrebna, ako nije spojena na neku energetsku mrežu?

Kako bi se dodatno smanjila energetska neovisnost pasivne kuće moguće je ugraditi sustav grijanja s dizalicom topline koji koristi činjenicu da je zemlja na određenoj dubini na konstantnoj temperaturi, neovisno o godišnjem dobu. Osim toga i Sunčeva energija je besplatna, te se pored pasivnog korištenja može koristiti i aktivno: u sunčanim toplinskim kolektorima za zagrijavanje vode, i u fotonaponskim ćelijama za proizvodnju električne energije". Toplinska energija sunca može se koristiti na sličan način kao kod staklenika. Sunčeve zrake ulaze u objekat uglavnom kroz velike jugu okrenute staklene površine; direktno, bez ikakve dodatne opreme, od najčišćeg prirodnog izvora energije. Prilagođavanje na tu vrstu energije nam je dostupno svima ali mora se planirati kod projektiranja. Zbog izuzetnih svojstava toplinske izolacije materijala kojima smo gradili građevinu, energija koja je ušla ne može nestati nego se zadržava unutar objekta.
Nadalje, pasivna kuća ’’dobiva’’ toplinsku energiju također od tijela stanovnika kuće, od zagrijavanja koja nastaju radom električnih uređaja itd..

Svježi zrak i ventilacija

Otvaranjem prozora da uđe svježi zrak, gubimo već prikupljenu toplinsku energiju koju smo dobili za malu cijenu, zato je bitno upotrijebiti na neki način taj već zagrijani zrak unutar prostora, ali ga i osvježiti, a to postižemo rekuperatorom zraka. Sustav mehaničke ventilacije brine se za opskrbu svježim zrakom, gdje izlazni i potrošeni zrak iz unutrašnjosti putem izmjene topline, može prenijeti i do 80% svoje topline na ulazni zrak. Drugim riječima, ako je zrak u prostoriji na 20°C, a temperatura okoliša 0 °C, temperatura ulaznog zraka se može podignuti i na 16°C. Proces je u ljetnim mjesecima obrnut, tako da izlazni zrak preuzima toplinu ulaznog zraka, održavajući ugodnu temperaturu u prostorijama bez potrebe za klima-uređajem.

Citirajte tekst na vašim web stranicama

Za kreiranje linka prema ovom članku na vašim stranicama,
kopirajte niže navedeni kod na vaše stranice.
Pregled :

Što je pasivna kuća?
Pasivne kuće imaju odličnu toplinsku i zvučnu izolaciju, prozore s dvije i više staklenih stijenki,...

Powered by QuoteThis © 2008