Tuesday, Jul 16th

Last update09:02:39 AM GMT

You are here: Gradnja Gradnja pasivne kuće Niskoenergetski stanovi za 987 eura po kvadratu!

Niskoenergetski stanovi za 987 eura po kvadratu!

Email Ispis PDF
Ocjene: / 0
LošNajbolji 

POS može biti ne samo cjenovno prihvatljiv, nego i kvalitetom znatno iznad standarda kakav se veže uz taj vid stanogradnje.

U Koprivnici je počelo useljavanje stanara u Šparnu hižu, prvu niskoenergetsku stambenu zgradu razreda A+ izgrađenu u Hrvatskoj, i to još u sklopu Programa društveno poticane stanogradnje (POS). Time je zorno pokazano da POS, prema kojem je u Hrvatskoj već napravljeno više od 5.000 stanova, može biti ne samo cjenovno prihvatljiv, nego i kvalitetom znatno iznad standarda kakav se veže uz taj vid stanogradnje.

POS - odličan model

Oživljavanje POS-a u Koprivnici, koje je zastalo nakon što je prije desetak godina izgrađena zgrada u sklopu tog programa, oživljena je na najbolji mogući način. Sve je počelo prije dvije godine kada je gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Zvonimirom Mršićem odlučila osnovati vlastitu agenciju za stanogradnju APOS, budući da je zaključila kako je POS odličan model i da ga treba nastaviti, ali na višoj razini. Naime, donesena je odluka prema kojoj sve što se gradi mora ubuduće biti ne samo cjenovno pristupačno, već i kvalitetno, odnosno niskoenergetsko.
- POS nudi kreditiranje do 30 godina, od čega se prvih godina kredit otplaćuje komercijalnim bankama. Nakon toga otplata ide prema gradskom i državnom proračunu, i to pod fiksnim uvjetima koji su trenutno puno bolji nego kod ostalih bankarskih kredita, pa otplata stana na kraju ispada puno povoljnija. To znam i iz osobnog primjera jer otplaćujem stambeni kredit u CHF-ima, čija je rata danas 50 posto veća u odnosu na početak - ističe Darko Ledinski, ravnatelj koprivničkog APOS-a, koji dodaje da se POS često poistovjećivao s programom zbrinjavanja socijalnih slučajeva, što je neosnovano jer stanove iz POS imaju pravo kupiti svi građani koji nemaju vlastitu nekretninu.

Pasivno, a u POS-u

Osim ove prednost kod kreditnog zaduživanja u odnosu na kreditiranje ostale stanogradnje, uz POS se često vezala predrasuda da je, iako razmjerno jeftin po kvadratu i kod otplate kredita, isto tako i nekvalitetna gradnja. Koprivnica je to željela demantirati zadavši nemogući cilj, barem kako se nekima tada činilo: u sklopu POS-a napraviti niskoenergetsku zgradu razreda A+, odnosno pasivnu zgradu, dakle najveće moguće energetske razine.
- Izgraditi energetski učinkovitu zgradu u okviru POS-a gdje je cijena limitirana, izgledalo je kao nemoguća misija, budući da je u teoriji gradnja ovakve zgrade 30 do 50 posto skuplja od konvencionalne. Malo nam se tada vjerovalo, ali danas se vidi da je to moguće. Imamo objekt uz čiji ulaz stoji certifikat A+ Instituta Hrvoje Požar, a cijena četvornog metra stana manja je od tisuću eura, ističe Ledinski koji je profesor psihologije, za razliku od ravnatelja sličnih agencija koji su - građevinarci.

Trebaju samo zdrava pamet i iskrene namjere

U nastojanju da bude korektan prema svim investitorima, Grad Koprivnica prodao je APOS komunalno opremljenu građevinsku parcelu za 100 eura po četvornom metru u naselju Lenišće - istok. Tu je krajem prošle godine krenula izgradnja pasivne zgrade POS-a u koju su useljavaju vlasnici 28 stanova nakon 269 dana od početka radova. Stanovi su veličine 40 do 66 kvadratnih metara, a njezini vlasnici ne skrivaju zadovoljstvo kvalitetom projekta.

Ukupna investicija iznosi 11,2 milijuna kuna, od toga na zemljište i infrastrukturu otpada između 10 i 15 posto. U investiciji država i grad sudjeluju s ukupno 30 posto, od čega država s 2,2 milijuna kuna.
- Od početka, dakle projektiranja pa do završetka radova, sve je hrvatska pamet. Projekt je napravila Tehnika projektiranje, a gradila je Tehnika s kooperantima. Zajedno smo uspjeli izgraditi zgradu visoke kvalitete čiji kvadratni metar prodajemo po 7329 kuna, što je danas oko 987 eura. To smo uspjeli dobrim upravljanjem i organizacijom, a tako ćemo i nastaviti na novih šest parcela. Ništa nismo izmislili jer je sve izmišljeno. Samo treba imati zdravu pamet i iskrene namjere te to primijeniti - otkriva tajnu uspjeha ravnatelj APOS-a, koji kao gradska agencija ne posluje s profitom, već joj je osnovna zadaća osigurati kvalitetnu stanogradnju uz pristupačnu cijenu.

Ivica Kruhoberec
Izvor: www.regionalni.com
Citirajte tekst na vašim web stranicama

Za kreiranje linka prema ovom članku na vašim stranicama,
kopirajte niže navedeni kod na vaše stranice.
Pregled :

Niskoenergetski stanovi za 987 eura po kvadratu!
POS može biti ne samo cjenovno prihvatljiv, nego i kvalitetom znatno iznad standarda...

Powered by QuoteThis © 2008