Monday, Jun 24th

Last update09:02:39 AM GMT

You are here: Gradnja Gradnja pasivne kuće Cijena gradnje pasivne kuće

Cijena gradnje pasivne kuće

Email Ispis PDF
Ocjene: / 21
LošNajbolji 

gradnja pasivne kuce

Gradnja pasivne kuće u aspektu cijene može se kretati od neznatno skuplje pa do čak trećinu skuplje nego što je gradnja klasične kuće.

Donedavno se pasivnu kuću procjenjivalo u smislu cijene gradnje barem 30% skupljom, a moguće je izgraditi pasivnu kuću i jeftiniju od standardne.
U odnosu na primjer izgrađene vrlo dobre niskoenergetske kuće (30 kWh/m2a), u Sloveniji je 2007 izrađena približna ocjena troškova gradnje pasivne kuće. Ona pokazuje da pasivna kuća niti u Sloveniji ne bi smjela biti skuplja više od 10% u odnosu na dosljedno projektiranu i izvedenu niskoenergetsku kuću. Samogradnja bi kod pasivne kuće bila vrlo hrabar pothvat, odnosno sve radove moraju obaviti profesionalci, pa ako gradnju uspoređujete sa gradnjom kuće po sistemu "sam svoj mastor", onda je ona svakako znatno skuplja.

Konačan zaključak bi bio da niskoenergetski objekt košta cca 15-18% više od klasičnog objekta, a energetski pasivan objekt košta prosječno cca 25-30% više kada govorimo o ’’ključ u ruke’’ razini dovršenosti objektu. Kako se kuće u Hrvatskoj uglavnom grade po fazama, a gradnja ovisi i o cijenama usluga izvođača radova pa sve do moguće samogradnje ili pasivne montažne kuće - ove procjene u velikoj mjeri variraju zavisno od navedenih faktora.

Ukoliko želite precizniji izračun, obratiti se možete uredima iz Adresara arhitekata.

 

Citirajte tekst na vašim web stranicama

Za kreiranje linka prema ovom članku na vašim stranicama,
kopirajte niže navedeni kod na vaše stranice.
Pregled :

Cijena gradnje pasivne kuće
Gradnja pasivne kuće u aspektu cijene može se kretati od neznatno skuplje pa do čak trećinu...

Powered by QuoteThis © 2008