Tuesday, May 28th

Last update09:02:39 AM GMT

You are here: Gradnja Gradnja pasivne kuće PVC stolarija i pasivne kuće

PVC stolarija i pasivne kuće

Email Ispis PDF
Ocjene: / 10
LošNajbolji 
Jedna od važnih karika kod izgradnje pasivne kuće je stolarija. S obzirom na to da kroz prozore i vrata gubimo oko 20 posto energije, potrebno je dosta pažnje posvetiti optimalnom izboru stolarije koju ćemo ugraditi u pasivnu kuću ili drugi objekt.

Pozabavimo se stolarijom i karakteristikama koje treba sadržavati da bi se mogla ugraditi u niskoenergetsku ili u pasivnu kuću. Zbog svojih karakteristika i trajnosti, PVC stolarija može biti odličan izbor kod odabira vrste stolarije koja će zadovoljavati potrebne kriterije za ugradnju u pasivne kuće. Danas sve više tvrtki koje se bave izradom i ugradnjom PVC stolarije ima i proizvode koji su namijenjeni ugradnji upravo u pasivne kuće.

Važno je napomenuti da takvi PVC prozori i vrata moraju imati odgovarajuću glazuru i sistem odstojnika. Propisi koje moraju zadovoljavati prozori i vrata koji se ugrađuju u pasivne kuće su navedeni ispod:

  • koeficijent prolaska topline kod stakla: Ug=0,7 W/m2K

  • koeficijent prolaska topline kod prozora: UW<0,80 W/m2K

  • Psi vrijednost zida max. 0,017W/mK, što rezultira koeficijent prolaska topline za prozor UW< 0,85 W/m2K.

Da bi se postigao zadovoljavajući koeficijent prolaska topline kod stakla od 0,7 W/m2K, potrebno je napraviti trostruko ostakljenje debljine do 44 mm s low-e premazom uz ispunu nekim inertnim plinom poput argona.

Low-e staklo (staklo s niskom emisijom) je staklo na koje je nanesen mikroskopsko tanki premaz metala pa kao rezultat imamo staklo koje reflektira toplinu, dok istovremeno propušta svjetlost. Bez low-e premaza bi bilo jako teško ili nemoguće napraviti dovoljno kvalitetno staklo koje će zadovoljavati gore navedene propise za pasivne kuće.

Još jedna važna stvar kod samog stakla su distanceri koji moraju biti izvedeni u tzv. toploj izvedbi. Jedan od načina kako to izvesti je upotreba PVC distancera koji će biti ojačani inoxom jer PVC distanceri imaju bolje karakteristike od standardnih aluminijskih.

Što se tiče okvira tj. PVC profila od kojih će se izraditi prozor, potrebno je upotrijebiti profil koji će imati max Uf=0.8 W/m2K (koeficijent prolaska topline kroz okvir), a koji će biti certificirani za pasivnu ugradnju.

S obzirom da je gradnja pasivne kuće investicija koja ima poveću cijenu, vrlo je važno biti apsolutno siguran u kvalitetu ugrađenih materijala pa tako i PVC stolarije (ako je ona vaš izbor). Potrebno je tražiti tvrtke koje imaju certificirane proizvode (profile i gotove PVC prozore) za ugradnju u pasivne kuće i tvrtke koje imaju iskustva u ugradnji PVC stolarije u pasivne kuće.

Iskustvo i pravilna ugradnja je posebno važno, jer nekvalitetna ugradnja PVC prozora i vrata tj. Stolarije općenito, može "poništiti" kvalitetu samog proizvoda, iako on ima odgovarajuće certifikate.

Citirajte tekst na vašim web stranicama

Za kreiranje linka prema ovom članku na vašim stranicama,
kopirajte niže navedeni kod na vaše stranice.
Pregled :

PVC stolarija i pasivne kuće
Jedna od važnih karika kod izgradnje pasivne kuće je stolarija. S obzirom na to da kroz prozore i vrata gubimo oko 20 posto energije,...

Powered by QuoteThis © 2008